Skip to main content

I en tid der virtuelle møter er blitt dagligdags, utgjør konferanser en unik fysisk arena for læring og nettverking. Samtidig er det så mye som skjer på en konferanse at det kan være utfordrende å holde fokuset gjennom dagen(e).

I denne artikkelen får du 12 gode tips til å få mest mulig ut av konferansen, slik at du kommer tilbake på jobb med ny giv og massevis av innsikt du kan dele med kollegaer og andre rundt deg.

 

Før konferansen

Møt forberedt

På større konferanser er det gjerne mange parallelle sesjoner, og du må velge hva du vil få med deg. Minst en uke i forveien bør du ta deg tid til å sette deg grundig inn i programmet og tenke nøye over hva du ønsker å få ut av konferansen. Hva håper du på å sitte igjen med av kunnskap? Hvem kunne du tenke deg å nettverke og mingle med?

Velg de sesjonene og aktivitetene som du mener vil gi deg størst faglig og sosialt utbytte. Prioriter foredrag og presentasjoner med tematikk som du har mye å lære om, fremfor foredrag som omhandler ting du allerede kan mye om. På den måte strekker du deg mot nye kunnskapsnivåer. Husk også å sette av tid til sosiale innslag og litt tid for deg selv (spesielt hvis konferansen går over flere dager).

 

 

Knytt kontakter

En konferanse er en god mulighet til å bli kjent med folk, men også til å bygge videre på de relasjonene du allerede har.

Hvis du vet om deltakere som du kunne tenke deg å ta opp igjen kontakten med eller bli bedre kjent med – det være seg kunder, leverandører, samarbeidspartnere eller utstillere – så er det lurt å gi lyd fra seg et par uker i forveien og høre om de har lyst til å ta en matbit eller en kaffe med deg i løpet av arrangementet.

 

Under konferansen

Vær minst mulig “på jobb”

For å få mest mulig ut av konferansen bør du være til stede også mentalt. Prøv å bruke så lite tid som mulig på jobbting, som f.eks. å svare på e-post eller meldinger på Slack.

En god idé er å opprette en fraværsmelding på e-posten din, slik at folk får umiddelbart beskjed om at du ikke er tilgjengelig. Slik kan avsenderen ta standpunkt til om henvendelsen kan vente til du er tilbake, eller om det må løses på andre måter. Og du kan senke skuldrene og fokusere fullt og helt på konferansen.

 

Legg vekk mobilen

Bruk iallfall litt mindre tid på mobilen - og fokuser heller mer på det som faktisk skjer rundt deg på konferansen.

Neida, det er ikke alltid så enkelt å legge fra seg smarttelefonen selv om man er på et arrangement. Tross alt har vi både kalender, huskelister, sosiale medier, samhandlingsverktøy og alle våre kontakter der, og vi er blitt vant til å scrolle oss gjennom siste nytt ved jevne mellomrom. Ikke minst skal vi jo ta bilder underveis. Men, verktøyet som ofte kalles menneskets største tidstyv, stjeler også oppmerksomhet.

Du er på konferansen for å omgås likesinnede, og mobilen blir fort en barriere mellom deg og de andre deltakerne. Legg den fra deg i pauser, så blir det enklere å komme i prat med folk. De beste møtene skjer når mennesker møtes og bruker sin stemme, sin kropp og sine ører for å nå fram til hverandre.

 

Ikke la det faglige gå i glemmeboken

Når det går slag i slag med foredrag og sesjoner og det ene temaet følger etter det andre, er det ikke alltid like enkelt å huske alt i etterkant. Mens du sitter i salen er det lett å tenke at du kommer til å huske alt, men så kommer neste sesjon, og neste ...

Derfor er det lurt å ta notater mens du er der, på en måte som gjør at du lett finner dem når du er tilbake på kontoret.

Uansett om du bruker penn og papir eller nettbrett/mobil, så bør du skrive ned de tre viktigste poengene for hver sesjon du er på. Hva var budskapet? Hva eller hvem skal jeg følge opp i etterkant? Lar ikke det seg gjøre, bør du iallfall sette av en liten halvtime på slutten av konferansedagen til å notere ned det viktigste.

 

Les også: 10 grunner til at du bør delta på konferanser

 

Ta kontakt med foredragsholdere

Foredragsholdere, paneldebattanter og utstillere er gjerne fageksperter og tankeledere som det kan være nyttig å knytte kontakt med. Ikke vær redd for å komme med spørsmål eller slå av en prat med dem, om sjansen skulle by seg.

Enhver foredragsholder setter pris på å høre at deltakere likte det de leverte. Får du ikke hilst på vedkommende der og da, kan du alltids følge opp i etterkant med en henvendelse på e-post, LinkedIn eller Twitter.

 

Få med deg sosiale aktiviteter

Konferanser, især de som varer i mer enn én dag, har ofte sosiale aktiviteter utenom det faglige, i en mer uformell setting. Det kan være middag med god vin eller en drink i baren på kveldstid, eller litt mer organiserte ting som rebusløp, trimøkter/gruppearbeid ute og konkurranser av forskjellige slag.

Vær med på slike aktiviteter, for de er en god mulighet til å mingle og skape relasjoner.

 

Bruk konferanseappen aktivt

De fleste større konferanser i dag tilbyr en egen app for arrangementet. Ta den i bruk!

Du får all praktisk informasjon rundt arrangementet samlet på ett sted, oppdatert til enhver tid. Ofte gis det også mulighet for å stille spørsmål og evaluere/gi tilbakemeldinger underveis. Dessuten legger eventappen til rette for nettverking, ved at du kan knytte kontakter med andre deltakere, chatte og dele bilder.

Last ned appen noen dager før og kom i gang.

 

I etterkant

Følg opp kontaktene du knyttet

I løpet av konferansen utvekslet du kanskje (digitale) visittkort og knyttet kontakt med personer på Facebook, LinkedIn, Twitter eller andre plattformer. Nå er det tid for å ta det et steg videre. Innen en uke etter konferansen kan du sende en oppfølgingsmelding eller e-post til dem du møtte. Gi uttrykk for at du synes det var hyggelig å hilse på dem.

Hvis det er noen du gjerne vil samarbeide med profesjonelt, kan du høre om de vil prates på telefon eller ta et fysisk møte.

 

Få med deg presentasjoner/innhold fra arrangementet

Finn frem til lyd- og video-opptakene som blir gjort av foredrag og presentasjoner. Mange arrangører gjør disse tilgjengelig via hjemmesider og/eller sosiale medier. Opptak fra konferanser gir deg en fin mulighet til å gjenoppfriske det du lærte.

 

Del det du har lært

Etter konferansen sitter du forhåpentligvis igjen med mye inspirasjon, kunnskap og kontakter. Noe av det beste du kan gjøre, er å dele det med dem du jobber sammen med. Del videoer av sesjoner du likte ekstra godt, og snakk om det du lærte, og om noen av de nye bekjentskapene du stiftet. Ofte vil ny kunnskap og nye perspektiver du fikk på et arrangement, modne i deg over tid.

På den måten får konferansen ekstra verdi for hele bedriften eller organisasjonen, og kanskje vil dine medarbeidere gjør det samme neste gang de deltar på en god konferanse.

 

Send en takk til arrangøren

De som avholder konferanser og andre typer arrangementer, fortjener honnør og gode tilbakemeldinger. Når du tar deg tid til å takke dem og vise takknemlighet, vil du definitivt skille deg ut som en av de få som tok seg bryet med å gjøre det.

 

Ny giv

I en hektisk jobbhverdag er det lett å bli så opphengt i gjøremål og rutiner at det går på bekostning av entusiasme og motivasjon.

En konferanse gir deg muligheten til å komme deg litt bort fra kontorpulten og fordype deg i det aller mest aktuelle og relevante som skjer innenfor ditt fagfelt. Det kan gjøre at du kommer tilbake med fornyet inspirasjon og nye ideer, noe som gjør deg mer effektiv og produktiv i jobben.

New Call-to-action