Skip to main content

Nytteverdien av å delta på konferanser er udiskutabel. Det er en av de beste arenaene for kompetanse- og nettverksbygging som finnes, samtidig som man får oppdatert seg på hva som rører seg innenfor sitt fagfelt.

Faglig påfyll står sentralt, men det å treffe folk er minst like viktig.

For mange kan likevel terskelen for å melde seg på være høy – især hvis du skal delta alene, uten selskap av kolleger.

Her får du 7 tips til hvordan du får godt utbytte av å delta på en konferanse dersom du er helt på egen hånd.

 

1. Se for deg at også de andre deltakerne er litt sjenert

For de litt mer introverte kan det føles litt skummelt å gå bort og snakke med folk man ikke kjenner. I næringslivet må man imidlertid ofte tvinge seg ut av komfortsonen og kaste seg ut i det. For å takle frykten for å snakke i forsamlinger får man gjerne rådet om å forestille seg tilhørerne nakne. Så langt trenger du ikke å gå, men hvis du forestiller deg at også de andre deltakerne er litt sjenerte av seg, kan det hjelpe deg på vei.

Mange vil sette pris på at du tar initiativ til en samtale, og samtidig drar du selv nytte av det.

 

2. Still forberedt

Å ta motet til seg og snakke med folk du ikke kjenner, er riktignok bare første skritt. Du må ha klart for deg hva du skal snakke om utover ditt eget kompetanseområde.

Hva skal så samtalen dreie seg om etter de innledende høflighetsfrasene? Her må du forberede deg litt først. Kan du noe om historikken til konferansestedet eller lokaliteten som sådan? Har du noen interessante historier om foredragsholderne? Vet du om noen gode restauranter i nærheten? Det krever litt research å sette i gang gode samtaler.

De aller fleste er imøtekommende og synes at det bare er hyggelig om du viser interesse for det de driver med. Det er bra å ha konkrete spørsmål, men det går også an bare å slå av en prat og be om visittkort, slik at du kan ta kontakt i etterkant.

 

3. Prioriter det som er relevant for deg

Når man er alene på en konferanse, spesielt hvis det er mange parallellsesjoner og foredrag på ulike lokasjoner, kan det være en utfordring å holde styr på egen agenda til enhver tid. Hva er relevant? Hva bør du prioritere?

Studer programmet og deltakerlisten godt på forhånd og plukk ut det du tenker vil gi deg størst faglig utbytte.

 

4. Kle deg i noe du føler deg vel og komfortabel i

Det kan være en påkjenning å delta på profesjonelle arrangementer og konferanser. Gå i klær som både er behagelig å ha på og gir deg selvtillit. Spesielt er godt skotøy viktig, siden det blir mye gåing og ståing mens du nettverker og mingler i løpet av konferansen.

 

5. Ikke spis lunsj eller middag alene

Ikke still deg først i køen til buffeten, uansett hvor sulten du måtte være. Å stå i kø byr på muligheten til å slå av en prat med folk i minst 5–10 minutter. Hvis du finner tonen med vedkommende foran eller bak deg, kan dere sette dere ved siden av hverandre og bli kjent mens dere spiser.

 

6. Innvilg deg noe godt

Det tar på å skulle nettverke og mingle gjennom en hel konferanse, særlig hvis du må reise til en annen by for å delta. Derfor kan du godt innvilge deg en godbit. Ta deg litt kake, selv om du kanskje går på diett. Tross alt varer konferansen som oftest bare en dag eller to.

 

7. Følg opp i etterkant

Å ta kontakt med deltakere i etterkant er en god mulighet til å avtale nye møter, dele erfaringer og knytte enda dypere forbindelser. Hvem vet, kanskje dere finner ut at dere har lyst til å sette i gang et prosjekt sammen?

 

Det kan virke litt skummelt å skulle delta alene på konferanse, spesielt hvis man ikke er av den mest utadvendte typen. Det er ikke alltid like enkelt å ha oversikten på forhånd over hva som skal skje. Men når du kaster deg ut på den arenaen, er aktivt til stede og viser engasjement, da kan det gi uante gevinster – både faglig og sosialt.

 

New Call-to-action