Skip to main content

Den siste tiden har nyhetsoverskriftene talt sitt tydelige språk: Pandemien er ikke over riktig ennå …! 

Prognosene fra FHI er at omikronvarianten vil etablere seg i Norge og i løpet av noen uker bli dominerende. 

Tirsdag denne uken kom regjeringen med nye nasjonale smitteverntiltak for å bremse spredningen av omikron (mer om tiltakene under). Som statsministeren sa det på pressekonferansen: “Vi skulle inderlig gjerne vært ferdig med pandemien.” 

Den følelsen sitter mange med nå. Trodde vi var ferdig med dette. Men neida – på ‘an igjen ...!

 

Dette er de nasjonale tiltakene for arrangementer og sammenkomster

Alle nye nasjonale påbud og anbefalinger trådte i kraft klokka 24 natt til i dag. De varer i fire uker – men vil bli vurdert på nytt etter to uker. 

La oss se nærmere på noen av de viktigste tiltakene for oss som lager arrangementer:

  • Maksimalt 20 personer innendørs på privat sammenkomst på offentlig sted, i lånte eller leide lokaler
  • 3 x kohorter av 200 personer med 2 meter avstand mellom kohortene hele tiden på offentlige innendørs arrangementer med faste tilviste sitteplasser.
  • Maksimalt 50 personer på offentlige innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser.
  • Ved innendørs arrangementer skal det utpekes en arrangør som skal ha oversikt over hvem som er til stede, og gjennomføringen skal være smittevernfaglig forsvarlig.
  • Skjenkestopp klokken 24:00 på innendørs arrangementer med skjenkebevilling.
  • Arrangøren skal sørge for at alle som er til stede ved innendørs arrangementer, skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Det gjøres unntak for flere grupper, bl.a. for utøvere på kultur- og idrettsarrangement, deltakere på enkelte kurs [...].
  • På innendørs arrangement hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser, er det tilstrekkelig avstand dersom arrangøren legger til rette for at publikum har minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.

 

På regjeringen.no får du full oversikt over alle tiltakene: Nye nasjonale smitteverntiltak for å beholde kontrollen

 

La oss holde hjulene i gang!

Midt oppi nok en runde med restriksjoner finnes det heldigvis glimt av lys i enden av tunnelen. Immunolog Anne Spurkland uttaler at koronapandemien er over etter omikron, og at covid-19 i løpet av det kommende året bare vil bli som en vanlig forkjølelse for de aller fleste av oss. 

Vi krysser fingrene for at det blir slik. Inntil videre gjelder det å gjøre det beste ut av situasjonen, ha is i magen og holde hjulene i gang – naturligvis forutsatt at smittevernreglene blir fulgt. 

 

Les også: Smittevern på arrangementet: Dette må du ha kontroll på

 

Avgjørende å ha et godt system og full kontroll på deltakerne

I situasjonen vi er i nå, med en ny variant som tilsynelatende sprer seg dobbelt så raskt som delta, vil det være helt nødvendig å kunne utføre rask og presis smittesporing i etterkant av et arrangement. Verdens mest omtalte julebord viser hvor viktig dette er ...

Som arrangør må du sørge for å holde løpende oversikt over hvem som er til stede, og samle inn nødvendig kontaktinformasjon – i tilfelle det blir behov for raskt å kontakte deltakere i forbindelse med smittesporing og informasjon rundt eventuell smitte.

For å kunne vite hvem som faktisk var til stede, må du ha et system som gir deg denne oversikten. Det får du ved å bruke et profesjonelt påmeldingssystem og digital innsjekk

Med digital innsjekk har du full kontroll på hvem som deltok på ditt arrangement. Når du vet hvem som faktisk møtte, kan du raskt og enkelt sende ut SMS til alle som har vært til stede. Enklere og raskere blir det ikke.

Her kan du lese mer om bruk av digital innsjekk for enklere smittesporing på arrangementet.

 

Oppsummert

Denne uken kom det nye nasjonale retningslinjer, med gjeninnføring av enmetersregelen og andre restriksjoner på arrangementer. Men det er fortsatt lov å avholde arrangementer. 

La oss bite tennene sammen nok en gang og sørge for at ikke alt igjen stopper opp. Følg smittevernreglene, husk meter’n og bruk et godt system som gjør det mulig for deg å ha full kontroll på deltakere, mht. smittesporing. Dette fikser vi! 

Pandemien er ikke over riktig ennå – men snart …!

 

New call-to-action