Skip to main content

Du husker før i tiden (les: på 80-tallet), da store idrettsarrangementer, valgsendinger og Melodi Grand Prix omtrent var det eneste vi fikk direkte inn i TV-ruta? Ting har virkelig endret seg siden da. I våre dager kan hvem som helst med en mobil, internettforbindelse og Facebook-profil sette i gang en direkteoverføring ved bare å trykke litt på touchskjermen.

Facebook Live er blitt varmt omfavnet av den jevne Facebook-bruker og er gøyalt å bruke på privaten. Men når du bruker live-funksjonen på et arrangement med mange deltakere, da blir det virkelig sving på sakene. Aldri før har man kunnet nå ut til så mange med så enkle midler.

Over to artikler gir vi deg tipsene som sikrer suksess med Facebook Live på ditt arrangement. Her er del 1: Før sending.

 

På med planleggingshatten!

Hvilken del av eventet skal du kringkaste live? Skal du strømme det fra begynnelse til slutt? Det er du som har full oversikt over oppsettet av arrangementet, derfor kan du planlegge på forhånd hvilke deler av det som best treffer et publikum som følger sendingen hjemmefra eller via mobilen.

 

Skap blest om direktesendingen

Markedsfører du livestrømmingen på forhånd, blir folk begeistret og får lyst til å se på. Når du har bestemt dato og tidspunkt for sendingen, sørg for å dele det flere ganger på Facebook og i andre kanaler du bruker til å markedsføre arrangementet.

 

Husk på logistikken før sending

Har du god nok internettforbindelse? Et stødig nok stativ til mobilen? Hva med kameravinkelen – får du med et bredt nok område når du filmer? Kanskje virker det unødvendig å nevne en del av disse småtingene, men når du har kontroll på dem i forkant, blir det ikke så skummelt når du går live.

 

Puss linsen

Husk å tørke av linsen på mobilen før du setter i gang. Det samler seg fort fettmerker, smuss og skitt på linsen, noe som er skikkelig ergerlig idet det viser seg at hele direktesendingen fikk en «hinne» som gjorde videoen utydelig.

Når du kringkaster med Facebook Live, spiller det ingen rolle hvilken vei du holder mobilen mens du filmer. Selve videoen vil uansett være kvadratisk.

 

Ta hensyn til lyssetting, støy og bevegelse

Du sender direkte fra målstreken under en løpsfest, fra scenekanten på en festival eller fra en veldedighetskonsert på kulturhuset. Uansett setting må du passe på å få best mulig lys- og lydkvalitet på videooverføringen. Innenfor eventverdenen betyr dette ofte bare at du må plassere kamera slik at dem du filmer, ikke får sollys bakfra eller ligger i skygge.

Hvis du filmer på et innendørsarrangement – er det nok lys til at objektene blir godt synlig? Det er ideelt med naturlig lys fra vinduer. (Pass bare på at vinduet ikke er rett bak dem du filmer, hvis det er lyst ute. Da vil folk vises som en silhuett.) Dersom det ikke er lys fra vinduer, kan du eventuelt prøve å lyse opp forfra med en kunstig lyskilde.

Ikke sett stativet med mobilen like ved en høyttaler eller på et sted med mye lyd fra vind, trafikk eller publikum. Hvis du holder mobilen selv – og i hvert fall dersom du har tenkt å filme mens du går eller løper – vil en håndholdt stabilisator være en god investering. Søk på ‘smarttelefon stabilisator’ på nett, så får du mange treff i alle prisklasser.

Hvis du tar kamerariggingen enda et skritt lenger, finnes det en jungel av tilbehør til mobilen, som kan gi bedre kvalitet på direktesendingen. For eksempel eksterne mikrofoner, LED-lys og snap-on objektiver (små objektiv som kan settes rett på mobilen).

 

Øvelse gjør mester

Det er veldig lurt å ta en liten testrunde eller to – det kan være at et eller annet uforutsett dukker opp akkurat idet du tror at du har alt under kontroll. Ved å gjøre litt prøvefilming på forhånd vil du kunne ta tak i eventuelle problemer før du begynner å sende direkte fra selve arrangementet.

Neida, det er ikke alltid det lar seg gjøre å ta en testrunde med filming. I hvert fall ikke hvis du befinner deg midt oppi et spesielt øyeblikk, for eksempel et frieri like etter at noen har krysset målstreken. Men hvis du har litt tid på forhånd til å rigge deg opp, kan det være lurt med en liten runde med prøvefilming. Hvis du skal livestrømme fra et foredrag eller en presentasjon, kan du ta en aldri så liten øvingsrunde med foredragsholderen. Han/hun får vent seg litt til å være foran kamera, mens du får anledning til å finjustere lyset, lyden og bakgrunnen.

Nå spør du kanskje: «Vil det ikke se litt rart ut om vi driver og tester ut livestrømmingen på tidslinjen?» Joda, det vil se litt rart ut. Men det finnes en løsning: Før du begynner å sende direkte, må du velge hvem du ønsker å dele streamen med. Da velger du ganske enkelt «Kun meg». Dermed er det ingen andre enn du selv som får se sendingen. Husk bare å stille til «Offentlig» når du skal sende på ordentlig!

Når du har logistikken på plass, har gjennomført en prøvefilming eller to og føler deg godt nok forberedt, da er du klar til å «snurre film». I del 2 gir vi deg våre beste tips til å lykkes med selve direktesendingen.

DEL 2 AV INNLEGGET FINNER DU HER

 

New Call-to-action

 

LES OGSÅ: